Žvýkačky a bonbóny jsou zabijáci

Fakt, že chodníky jsou neustále „vytapetované“ žvýkačkami je nezvratný důkaz, že lidé je kupují. V televizích patří k jedněm z nejběžnějších a jsou propagovány jako zdravé, neboť pomáhají snižovat pH v ústech a tak se vyhneme kazům.

Otázkou je, zda není nebezpečné dávat si žvýkačku po každém jídle. Někdo žvýká protože ho to uklidňuje nebo pomáhá soustředit. Podobné je to i s některými bonbóny, především na osvěžení dechu, které se žvýkačkám podobají. Je to však skryté nebezpečí.

Hrozbou jsou samozřejmě umělá sladidla. Lidé dobře slyší na „bez cukru“, ale už si nespojí, že ten cukr se musí něčím nahradit. Pochybuji, že by lidé nahradili špetku cukru jedy, kterým takové sladidlo často bývá.

Aktuálně jsou nebezpečné především sladidla aspartam a sukralóza, která jsou považována za několikrát set sladší než cukr. Já tedy nesouhlasím, neboť dle mého jsou naopak méně sladké a jsou zbytečné. Především jsou však potencionálně nebezpečné.

Například právě zmíněný aspartam se rozkládá na notoricky známý methanol, což je silný jed. Je podivuhodné, že látka, u které bylo zdokumentováno téměř 100 nežádoucích účinků, včetně tvorby rakoviny, je schválena. Zřejmě jde o lobby potravinářského průmyslu a farmaceutických firem, které na tom jistě také vydělají.

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, tak přestaňte konzumovat tyto „jedy“. Pokud se oháníte tím, že máte cukrovku, nechcete ztloustnout, tak věřte, že jste naivní. Je prokázáno, že tato sladidla naopak zvyšují nadváhu. A lepší je najít přírodní náhrady za cukr, např. med, hroznový cukr.

Napsat komentář