Pivo jako zdravý mok

Pivo je bezpochyby nejoblíbenější alkoholický nápoj Čechů. Dopřáváme si ho doma i v hospodách a často.Spojujeme si ho však především s pivním mozolem, než se zdraví prospěšnou tekutinou. Kde je pravda?

Zatímco víno je nápojem pro dlouhý život, o pivu toto nejspíše neuslyšíte. I když ve skutečnosti tomu tak není. Je našemu organismu dokonce mnohem prospěšnější.

Pozitivních účinků je opravdu mnoho a začneme hned jedním z nejdůležitějších a to tím, že snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu. A to až o jednu pětinu!

Asi vůbec nejprospěšnější látkou v pivu je vitamin B, tedy hned několik vitaminů z této skupiny. Ty prospívají kůži, nervovému systému a mnoha dalším orgánům. Spolu s chmelem a ječmenem se však podílí na prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podle výzkumů pivo snižuje krevní tlak více než víno či tvrdý alkohol.

Pivo má také diuretický efekt a proto jeho dalším přínosem je  prevence vzniku ledvinových kamenů. A také se jeho konzumací snižuje riziko mozkové mrtvice.

Málo koho by asi napadlo, že pivo obsahuje polyfenoly, tedy antioxidanty. Proto je jeho konzumace vhodná pro prevenci a léčbu zánětů a infekcí, ty hrozí především sportovcům. Zde se tedy rozhodně vyplatí nealkoholické pivo, které je navíc samo o sobě iontovým nápojem. A křemík, který je v pivu také obsažen je dobrou prevencí osteoporózy.

Určitě už máte chuť jít utužovat své zdraví deseti půllitry piva v oblíbené hospodě, chyba! Stejně jako víno je pivo prospěšné při mírné konzumaci! Tedy jeden půllitr denně. A určitě pijte kvalitnější poctivá piva menších pivovarů a také kvasnicové či nefiltrované, zde je zdraví prospěšných látek více. Na zdraví!

Napsat komentář