Zmrzliny plné rostlinných tuků

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina a to ve všech podobách od nanuků, kornoutů až po vaničky. Jenže toto ledové osvěžení má i svá úskalí.

Populární pořad internetové televize Stream.cz A DOST! v nové epizodě Nanuky a zmrzliny z rostlinných tuků ukazuje, že drtivá většina zmrzlin, které se tváří jako mléčné či smetanové obsahuje velké množství rostlinných tuků. Mléko tam pak najdeme pouze minimálně a navíc sušené a odstředěné.

O tom, že palmový olej škodí se hodně mluví. U nasycených tuků však vadí především jejich ztužování, samy o sobě v čerstvé podobě nejsou škodlivé. Naopak například kokosový olej patří k nejzdravějším potravinám. Průmyslové zpracování však přináší riziko, že se ve výsledném produktu objeví nebezpečné transmastné kyseliny.

To ovšem nijak nesnižuje alarmující výsledky testů zmrzlin, protože rostlinné tuky se od mléka liší především chutí. Je velký rozdíl, pokud je zmrzlina vyrobena skutečně ze smetany  např. tvarohem a sušeným mlékem s rostlinnými tuky.

Chcete-li tedy skutečně chutnou zmrzlinu, nezbude vám nic jiného, než pečlivě pročítat etikety zmrzlin a nebo si vyrobit poctivou domácí zmrzlinu, u které máte jistotu složení.

Druhy zmrzlin

Pro ty, kteří si nechtějí vyrábět domácí zmrzlinu tu máme ještě přehled druhů zmrzlin, se kterými se setkáte v obchodech. Označení zároveň určuje, kolik % rostlinných tuků může daný druh zmrzliny obsahovat.

  • Mléčná zmrzlina: Mléčný tuk min. 2,5 %  a rostlinný tuk 0 %
  • Smetanová zmrzlina: Mléčný tuk min. 8 % a rostlinný tuk 0 %
  • Zmrzlina s rostlinným tukem: Rostlinný tuk 5 % a více
  • Vodová zmrzlina: Žádné tuky
  • Ovocná zmrzlina: Žádný přidaný tuk a ovocná složka min. 15 %
  • Sorbet: Ovocná složka min. 25 % a žádný přidaný tuk

Napsat komentář