Zdravý a osvěžující mátový čaj

Máta peprná je u nás velmi známá bylinka. S její mentolovou příchutí se setkáte v nejedné žvýkačce. Chceme-li však získat maximální léčebný účinek, je nutné šáhnout k co nejpřírodnější formě.

I když mátový čaj není skutečný čaj (nepochází z čajovníku), lidově je to zažitý pojem, jako „ovocný čaj“ apod. Oficiálně je to odvar z této bylinky. Tento bylinkový čaj je výborným pomocníkem především u potíží s trávícím traktem.

Klíčovou vlastností je, že povzbuzuje chuť k jídlu, ideální lék pro nechutenství nebo špatném trávení. Výborný pomocník bude i po jídle, kdy se cítíme plní a je nám těžko, v takovém případě se vám po několika minutách uleví.

Máta má uklidňující účinek na náš metabolismus, takže kromě podpory trávení je vhodná i při bolestech, které se zde často objevují. Podporuje tvorbu žluči.

Ani při chřipce neuděláte špatně, pokud si dopřejete mátový čaj. Protizánětlivé a dezinfekční účinky spolu s mentolem, který usnadňuje dýchání, jsou dobrým pomocníkem pro choroby dýchacích cest. Koneckonců mátu najdete ve většině bylinkových směsí určených proti chřipce/nachlazení.

Pití (i inhalace) mátového čaje působí jako uklidňující prostředek pro naší psychiku. Ať už se jedná o výkyvy nálady, stres, nespavost, napětí nebo bolesti hlavy, mátový čaj nám může ulevit. Šálek mátového čaje nám tedy zvedne náladu, osvěží mysl a zlepší soustředění (ocení především studenti).

A jak si připravit mátový čaj? Nejlepší je, pokud mátu peprnou seženete čerstvou. Hrst sušené či čerstvé máty přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 – 10 minut louhovat. Vychlazený mátový čaj je ideální letní (a zdravý) nápoj.

Mátový čaj lze použít i jako kloktadlo a na osvěžení dechu. Pokud jej všechen nevypijete, lze ho aplikovat (jako obklad) i na kůži, na vyrážku či drobná poranění. Urychluje totiž hojení.

Napsat komentář