Inzerce

Využijte sezóny kopřiv a připravte si něco zdravého

Kopřiva dvoudomá

Jaro je ideální doba pro sběr kopřivy dvoudomé. Zároveň jde o jednu z nejrozšířenějších bylin, která má v dnešní době stále svůj velký význam. Připravit z ní můžete čaj, kosmetické přípravky, ale hodí se i při vaření.

Aktuálně se nejvíce hodí do velikonoční nádivky.

Složení a účinky

Většina lidí má kopřivu spojenou s tím, že dokáže „pročistit krev“. Pokud dojde na vyjmenování nějakých účinných látek, pak většina lidí zmíní chlorofyl, který je s detoxikací organismu hodně spojován. Zdaleka to však není to jediné, co v této bylině najdeme.

Překvapivě je bohatá na proteiny, dokonce jich obsahuje více než sójové boby. Zastoupen je tu i vitamin C, karotenoidy, vitaminy skupiny B, železo a další pro tělo cenné látky. Rozhodně se tedy nejedná o žádný bezcenný plevel, jak si lidé občas myslí.

Nejen čistící účinky, ale i močopudné, protirevmatické či protizánětlivé. Mimo to podporuje trávení a podporuje celkovou látkovou výměnu v organismu. Užívá se nejen ve formě bylinných kúr, ale i jako ingredience např. do salátů.

Sběr a sušení

Ideální doba pro sklízení kopřiv je na jaře, pokud však kosíte, je možné období prodloužit téměř na celý rok.

U sušení záleží na části rostliny. Pokud jde o kořen, ten se suší na slunci. Nadzemní část pak zavěšená na stinném místě. Po vysušení skladujte ideálně v plátěných pytlících.

Zpracování a užívání

Existuje celá řada způsobů, jak kopřivy zpracovávat a konzumovat. Připravovat lze nejen tinktury, nápoje, sirupy, ale i jídla jako polévka či pomazánka. Několik osvědčených tipů máme zde:

Kopřivový čaj

Asi vůbec nejrozšířenější užití. Dnes ho lze koupit v sáčcích, ale čerstvé kopřivy jsou lepší. Příprava je jednoduchá, stačí 2 lžičky nakrájených (sušených i čerstvých) kopřiv, které zalijeme ¼ litrem vody. Necháme projít varem a 10 minut odstát, poté scedíme a vypijeme.

Kopřivová šťáva

Trápí vás jarní únava? Stačí pár mladých vrcholků kopřiv očistit a rozmixovat. Přecedíme, přidáme cukr a uchováváme v lednici. Pijeme zředěné s vodou.

Kopřivová tinktura

Důkladně očištěné kořeny nakrájíme nadrobno a vložíme do nádoby. Přilijeme líh a stejné množství převařené vody. Uzavřeme a necháme odstát 4 týdny (na tmavém místě). Poté přecedíme a slijeme do lahviček.

Polévka z kopřiv

Polévku připravujeme z čerstvých mladých listů, které spaříme vroucí vodou a ihned schladíme studenou vodou. Nakrájíme na kousky a zalijeme vodou, což je základ. Podle chuti pak můžeme zahustit smetanou, dochutit máslem, solí, pepřem či kořením. Přidat lze i brambory či kořenovou zeleninu.

zo-jecmen-728x90-1.jpg