Udělejte si domácí vanilkový cukr

Mnoho lidí používá místo vanilkového cukru tzv. vanilinový cukr. Jako aroma je zde látka ethylvanilin, který se získává z hnědouhelného dehtu. To zásadní rozdíl oproti vanilinu, který je obsažen ve vanilkovém lusku.

I když se jedná pouze o chemickou přípravu a nejedná se o zdraví škodlivou látku, tak mnoho lidí už z tohoto důvodu raději volí pravý vanilkový cukr. To ovšem i přesto není žádná výhra, protože obsah vanilky není nijak zákonem určen a proto se často stane, že koupíte drahý pytlík, kde je vlastně pouze cukr a aroma je možné detekovat pouze v laboratoři.

Především z tohoto důvodu je nejvýhodnější si připravit svůj domácí vanilkový cukr. A nejedná se o nic složitého, zvládne to prakticky každý. Stačí koupit vanilkový lusk, které lze občas sehnat v akci, takže výsledný cukr nevyjde nikterak draho, a samozřejmě cukr (moučkový nebo krystal).

Cukr nasypeme do uzavíratelné sklenice a přidáme nakrojený lusk. Takto necháme dva týdny odležet a poté vynilkový lusk vyndáme. Pokud nechcete čekat, je možné vyškrábnout dužinu lusku a společně s cukrem promíchat v mixéru. Oba postupy mají však tu výhodu, že máte jistotu, že se jedná skutečně o vanilkový cukr a je zcela přírodní.

Napsat komentář