Stévie: přírodní sladidlo

Stévie sladká je tropická rostlina, která se v posledních letech těší velkému zájmu lidí i potravinářských firem. Obsahuje totiž komplex látek, které lze využít ke slazení. Jedná se o tzv. glykosidy, které jsou až 300x sladší než cukr.

O tom, jak zázračné toto sladidlo může být jste již možná slyšeli. Neobsahuje žádné kalorie a je zcela přírodní, což je velmi důležité, když se podíváme na výzkumy, které umělá sladidla (aspartam, acesulfam K apod.) označují za rakovinotvorné. Stejně tak se nedoporučuje rafinovaný cukr a jeho nadměrná konzumace obecně. Stévie by však mohla být nadějnou „zdravou“ cestou.

Stévie se tak již objevuje i u limonád nebo třeba tzv. ovocných piv. Zdá se, že je zdravá, netloustne se po ní a je sladká, co bychom chtěli více? Kouzlo stévie spočívá i v tom, že vědecké studie hovoří o dalších příznivých účincích na lidské tělo.

  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Má antibakteriální účinky
  • Antioxidační účinek
  • Prevence zubního kazu a paradentózy

Toto je pouze malý seznam účinků, které zmiňují stovky vědeckých studií. Už tak je však jasné, že se jedná o skutečně zdravou alternativu, které umělá sladidla nemohou konkurovat. Navíc v Jižní Americe se stévie užívá po staletí a desítky let zkušeností mají i v Japonsku.

Tablety nebo listy

Dříve se zde stévie ve formě tablet nevyskytovala, protože nebyla schválená. Nyní již máte možnost si extrakt ze stévie zakoupit jako tablety či prášek. Je to pohodlný způsob slazení, stejně jako mnozí dosud používali umělá sladidla.

Chcete-li ovšem získat maximum pozitivních účinků, pak je lepší přímo konzumace lístků. Jsou v nich totiž obsaženy i všechny stopové prvky a antioxidační látky a ne pouze extrakt vybraných glykosidů. Můžete je žvíkat, nebo přidat do nápojů. Uschovávat je můžete sušené i mražené.
Dostupnost samotných lístků je ovšem horší, než u tablet. Výhodnější je zakoupit celou rostlinu a svépomocí si lístky otrhávat a případně i uchovávat. Je to zdravé a zároveň i levné, ideální kombinace.

Napsat komentář