Rajčata: Kladivo na rakovinu i cukrovku

O tom, že rajčata, stejně jako ostatní zelenina, jsou zdraví prospěšná, pravděpodobně víte. Znáte však důvod, proč jsou právě rajčata doporučována jako prevence rakoviny a diabetu?

Síla rajčat tkví mimo jiné ve vysokém obsahu látky lykopen. Jedná se o karoten, který je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny, ale největší množství lze zkonzumovat právě v rajčatech.

Objeven byl už před více než 100 lety, ale o tom, jak je zdraví prospěšný se ví až z nedávných výzkumů. Jeho nedostatek v krevní plazmě má za následek poškozování buněk a zvýšení rizika chorob, včetně rakoviny.

U lidí, kteří pravidelně konzumují rajčata je tak pravděpodobnost výskytu těchto chorob menší. Jeho příjem je považován za prevenci onemocnění srdce, rakoviny prostaty, plic, žlučníku, vaječníků, tlustého střeva i slinivky.

Samozřejmě ani častá konzumace rajčat nezaručí, že se nám nemoci vyhnou, ale pravdou je, že jsou zdraví prospěšná a jídla z nich připravená jsou velice chutná, takže není důvodu, proč si je nedopřát častěji než dříve.

Napsat komentář