Palmový olej: Náhražka, která devastuje deštné pralesy!

Pokud bychom měli najít jednu jedinou věc, bez které jsme se dříve obešli, a nyní je všude, tak by to byl palmový olej. Stal se všudypřítomný především v potravinách, ale najít ho můžeme i v kosmetice.

Výrobci postupně změnili složení oblíbených výrobků (zejména sladkostí) a ve velkém přidávají palmový olej, palmojádrový olej či palmový tuk. Surovina ekonomicky velmi výhodná, se kterou je možné vyrábět šizené potraviny a draze je prodávat zákazníkům. Právě tento „byznys“ se však stal celosvětovou katastrofou, nejen pro lidské zdraví, ale i pro životní prostředí.

Seznamte se s neuvěřitelným příběhem, který přináší velké zisky na jedné straně a zkázu na straně druhé…

Indonésie v plamenech, deštný prales mizí, orangutani vybíjeni…

Indonésie hoří! Bez pochyb jedna z nejzásadnějších informací za rok 2015, o které se však paradoxně ve zprávách téměř nehovořilo. Informace se šířili především díky sociálním sítím. Faktem však je, že tato ekologická katastrofa se nepřímo dotýká každého z nás.

Pokud nemáte tušení, o čem je řeč, tak nejprve malé shrnutí:
Pěstování palmy olejné zažilo během posledních let neuvěřitelný „boom“. Výrobci ho přidávají téměř do všeho, i do produktů, kde bychom ho nečekali. To znamená neuvěřitelně vysokou poptávku, kterou je potřeba pokrýt pomocí nových palmových plantáží. Místa je však málo a proto se kvůli pěstování palmy olejné začal ve velkém vypalovat nejeden deštný prales.

Ničení něčeho tak neuvěřitelně vzácného, jako je deštný prales, je příšerné samo o sobě. Stalo se však ještě něco mnohem horšího! Vypalování deštného pralesa se zcela vymklo kontrole a Indonésii zachvátily nekontrolovatelné požáry. Tisíce hektarů pralesů na Sumatře a Borneu v plamenech. A oběťmi jsou i vzácné druhy zvířat (orangutani, tygři či sloni). Některé druhy čelí vyhynutí.

Aby toho nebylo málo, tak jsou vybíjeni orangutani. Živí se výhonky palem, takže se stali „škodnou“, na kterou se vypisuje odměna. Ročně jich takto umře na 5 tisíc a jejich celková populace se rychle zmenšuje.

Co je palmový olej a škodí nám?

Palmový olej se získává z oplodí palmy olejné (Elaeis guineensis) a stal se jedním z nejběžnějších rostlinných olejů. Je přidávám téměř do všech druhů potravin, ale nikoliv proto, že by měl blahodárné účinky, pouze kvůli nízké ceně.

[su_note radius=“0″]Palmový olej – vyroben z oplodí
Palmojádrový olej – vyroben ze semen[/su_note]

Je sice pravda, že obsahuje vysoké množství vitaminu E a přírodních karotenů, ale to je tak jediné, co lze považovat za pozitivum. Vysoké množství nasycených mastných kyselin ho podle mnoha odborníků řadí do kategorie „nezdravé“.

I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nebezpečné nasycené mastné kyseliny.

Ačkoliv se ví, jak je nebezpečný, jeho láce všechny hrozby přebíjí. Je totiž o třetinu levnější než (už tak laciný) řepkový olej a dvakrát levnější než olej podzemnicový.

— KUBÍČKOVÁ, Klára. „Palmový zabiják“. In: Víkend DNES, 27.–28.06.2015, 10-11 S.

I když se odborníci stále dohadují, které tuky jsou škodlivé a v jakém množství, tak na palmový olej se dá dívat i z dalších úhlů. Jedním je to, že je dnes všudypřítomný, což znamená, že je lehké ho sníst velké množství, což nikdy nebude zdravé. Ještě horší je, že výrobci používají i jako tzv. hydrogenovaný neboli ztužený tuk. Zde už však najdeme prokazatelně nebezpečné trans mastné kyseliny, kterým bychom se měli zcela vyvarovat.

Většina z nás navíc dobře ví, že produkty lze vyrobit i bez palmového oleje např. tabulkové čokolády a sušenky. Dříve tam palmový olej přidáván nebyl, dnes ano. Proč? Protože je to výhodné. Výrobci rozhodně v drtivé většině případů nemyslí na zvyšování kvality, ale maximalizaci zisků. Ošizením původní receptury palmovým olejem, na úkor klíčových surovin, se jim daří snižovat výrobní náklady. Zní to skvěle, pokud ale nejste spotřebitel.

Certifikovaný palmový olej aneb jde to i jinak

Možná byste si i vy, jako mnozí jiní, přáli zcela zakázat palmový olej. To by nejspíš nebylo úplně moudré řešení. Především proto, že již existují organizace a sdružení (např. RSPO či POIG), které vydávají standardy pro udržitelné a ekologické pěstování palmy olejné.

Někteří výrobci se, v souvislosti s problematikou palmového oleje, rozhodli zdůraznit, že jimi používaný olej pochází z plantáží, které nejsou budovány na úkor deštného pralesa. Bohužel ekologické pěstování palmy olejné není zdaleka samozřejmostí.

Týká se to nás všech!

Zdá se, že Česká republika je až příliš vzdálená problémům, které sužují Indonésii. Není tomu tak. Týká se to nás všech. Nejspíše i vy máte doma desítky výrobků, které obsahují palmový olej. I vy jste tak svými nákupními preferencemi možná podpořili výrobce k ničení Země.

Co můžeme udělat? Je toho mnoho. Věřím, že vám není lhostejné to, co se děje ve jménu „šizení potravin“ a to, jaká ekologická katastrofa nám hrozí. Společně se můžeme pokusit vše zastavit a ukázat, že nám to, co máme v potravinách, není lhostejné!

[su_label type=“important“]Přečtěte si:[/su_label] Jak poznat palmový olej v kosmetice

Několik tipů k akci:

  • Podpořte výzvu Greenpeace, která vyzývá indonéského prezidenta a firmy k ochraně pralesů jihovýchodní Asie.
  • Čtěte složení produktů, které kupujete, a vybírejte ty bez palmového oleje. Nepodporujte firmy, které ničí životní prostředí, aby mohli šidit výrobky pro vás.
  • Sdělte to alespoň jednomu dalšímu člověku! Sdílejte tento článek, ať se mohou i ostatní rozhodnou, zda chtějí být součástí něčeho takového.
  • Získejte více informací například na stránkách Koalice proti palmovému oleji.

Napsat komentář