Inzerce

Kokosový olej: Hvězda mezi potravinami

O kvalitách a prospěšnosti kokosového oleje se nedá vypovědět jinak než postupně. To proto, že jich je tolik, že jakákoliv snaha popsat je několika slovy, by zněla jako nabubřelé přehánění a málokdo by jí věřil. Pojďte se po jednotlivých krocích přesvědčit o tom, že kokosový olej je potravinou, která by neměla chybět ve vaší kuchyni a zároveň kosmetickým a ochranným přípravkem, který by neměl scházet ve vaší koupelně (ale o tom až později).

Panenský kokosový olej – ten nejčistší a nejprospěšnější, o němž stojí za to psát – se vyrábí oproti jeho levnějším „kolegům“ bez jakéhokoliv zahřívání, pouze lisováním čerstvých dužin kokosových ořechů. Díky tomuto studenému procesu se v oleji zachovávají veškeré látky, prospěšné pro lidský organismus. Podívejte se, kolik jich je.

Na ochranu pokožky, na hubnutí, bělení zubů a na co ještě?

Kokosový olej není dobrým, ale výborným pomocníkem, pokud si přejete shodit přebytečná kila, která vás omezují v pohybu a zvyšují riziko srdečních onemocnění. Tělo olej totiž tráví velice nezvykle, protože on obchází klasické metabolické dráhy, takže nezatěžuje štítnou žlázu. Několik lžiček panenského kokosového oleje vám rychle navodí pocit sytosti, doplní hladinu cukru v krvi (to proto, že se netradičně rozkládá – a to právě na cukry) a zintenzivní vaše vnímání různých chutí. Těchto několik mililitrů oleje navíc nastartuje a podpoří produkci hormonů štítné žlázy, čímž se zrychlí váš metabolismus. V čistém kokosovém oleji se též nerozhlížejte po cholesterolu, protože tam žádný nenajdete. Tudíž máte zároveň i prevenci proti diabetu.

Z naší superpotraviny ovšem vaše tělo nezíská pouze energii a pocit sytosti. Naopak, vezme si z něj mnoho prospěšných a výživných mastných kyselin – jmenovitě kyselinu laurovou, kaprinovou, kaprylovou a myristovou. Ty jsou jedněmi z nejdůležitějších základních stavebních jednotek mnoha zásadních látek, fungujících ve vašem těle. Další zvláštní schopností kokosového oleje je bělení zubů. Ano, můžete si ho s klidem zasadit do skříňky ve vaší koupelně, hned vedle kartáčku na zuby a přípravků na holení. Pokud si jej totiž budete po čištění nanášet na vaše zuby, uvidíte již do několika týdnů znatelně bělejší chrup v zrcadle. Stejně tak zklidníte vaše dásně a ochráníte pokožku obličeje např. po holení, kdy vám na ní nebudou zůstávat žádné oděrky či pupínky.

Zabalte si kokosový olej k moři místo krému na opalování

Není to příliš známá informace, ale na kokosovém oleji byla téměř odjakživa postavena většina krémů, balzámů a dalších ochranných prostředků proti slunečnímu UV záření. Jeho schopnost toto karcinogenní záření blokovat a zklidňovat při tom navíc pokožku, je nebývalá. Díky množství antioxidantů též kůži revitalizuje a vyživuje, dodává jí přesně to, o co si ona žádá. Zkuste jej tedy využít místo nekvalitních krémů, které jejich výrobci kvůli snížení nákladů o kokosový olej ochuzují a nahrazují ho různými (netřeba dodávat, že ne příliš zdravými) chemickými látkami.

Když jsme již u pleti a pokožky, kokosový olej lze využít jako přírodní prostředek proti akné, či jako vyživovací kondicionér vašich vlasů, který nemá ve svém oboru konkurenci. Je schopný se totiž dostat do vlasů samotných, ne jen ulpívat v jejich okolí, a tak je vyživuje skutečně zevnitř. Samotnou pokožku pak příjemně hydratuje, zvláčňuje a promazává, čili – obrana proti vráskám jakožto vedlejší produkt zaručena.

Jak využijete tento přírodní skvost v kuchyni?

Ano, i v kuchyni vás kokosový olej velice potěší. Díky svému složení se na rozdíl od většiny ostatních olejů na trhu nepřipaluje a neprská spolehlivě až do dvou set stupňů Celsia. Můžete na něm zdravě osmažit zeleninu či maso a nebudete je muset ani příliš kořenit, protože výrazná chuť a aroma oleje se během vaření přenese do výsledného jídla, které tak bude zdravou přírodní pochoutkou, plnou vitamínů C, A, E. Výtečnou vlastností našeho krále mezi oleji je jeho schopnost obohatit jak sladká, tak slaná jídla. Ideální je např. na pečení zdravého cukroví, stejně jako zálivka do salátů. Díky své lahodné chuti je snad ještě častěji než jako prostředek smažení využíván právě tepelně neupravený.

Zrovna v kuchyni se projeví patrně nejgeniálnější možnost využití kokosového oleje, velice vhodná pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě, lehce, zkrátka tak, že jejich tělo bude prosperovat a zbavovat se přebytečných tuků a škodlivých látek, které se v něm v dnešní době hojně usazují. Když vás totiž (často i zdánlivě bez příčíny) náhle přepadne dobře známý pocit hladu, který prostě musíte urgentně utišit, je to často kvůli výkyvům hladiny cukru ve vaší krvi.

Vaše tělo si žádá tuto hladinu stabilizovat na úroveň, která je mu nejprospěšnější. A právě toto umí kokosový olej dokonale. Tedy i když vás právě zachvátí chuť na sladké z nedostatku cukru v krvi, můžete si s klidem udělat například salát a zalít ho kokosovým olejem, nebo si dát celozrnný chléb se šunkou a olejem, či jakýkoliv jiný zdravý recept na tento způsob a za několik minut už po chuti na sladké nebude ani památky.

Jaký kokosový olej si pořídit?

I co se týče samotného kokosového oleje, na trhu se momentálně nachází řada dovozců, kteří vám nabízí výrobky různých kvalit. Podle čeho se řídit při výběru? Přesvědčte se o postupu výroby daného oleje. Spokojte se – pokud chcete využít skutečně všech jeho předností – jen s panenským kokosovým olejem, který je vyráběn za studena, pouze lisováním čerstvých kokosových dužin. Ostatní, tepelně upravované kokosové oleje již během výroby notnou část svých pozitivních vlastností ztrácí.

zo-jecmen-728x90-1.jpg