Káva nezpůsobuje rakovinu, potvrdili vědci. Musíte ji ale pít takhle…

Možná jste před časem zachytili informaci o tom, že se zkoumá to, zda je káva karcinogenní. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny se totiž pustila do zkoumání studií, které popisují vliv kávy na zdraví. Obavy z výsledků měli nejen milovníci kávy, ale také všichni, kdo ji prodávají.

Nyní se jim jistě ulevilo, protože tento měsíc byla vydána zpráva, že nové studie neukazují na to, že by pití kávy mělo karcinogenní účinky u lidí. Potvrzují to i výsledky studií prováděných na zvířatech. Naopak se ukázalo, že pomáhá tělu „zabíjet“ rakovinné buňky a může pomáhat např. při jaterní fibróze a cirhóze.

Abyste si však mohli oddechnout a vychutnat si svůj oblíbený šálek, je potřeba vědět, že záleží i na tom, jak kávu konzumujeme. Vědci se totiž domnívají, že pití velmi horkých nápojů zvyšuje riziko rakoviny jícnu! Za vysokou teplotu se považuje 65-70 °C. Raději tedy nechte nápoj nechte vychladnout, to platí pro všechny horké nápoje, tedy i jinak velmi zdravý čaj a bylinkové čaje.

Napsat komentář