Inzerce

Jakým sladidlům se vyhnout: Je lepší cukr nebo fruktózo-glukózový sirup?

Konzervanty, barviva, sladidla a vůbec „éčka“ obecně jsou stále diskutovaným tématem. Někteří lidé se jim bytostně vyhýbají, jiní si nemyslí, že by jim mohla nějak ublížit. Zatímco trend výrobců v posledních letech byl ve snižování nákladů a zvyšování obsahu chemických látek, zákazníci začali více vyhledávat přírodní, BIO atd.

Osladit život si chce asi každý z nás. Jenže dobře víme, že nadměrná konzumace cukru není zdraví prospěšná. Proto se někteří z nás uchylují k různým „light“ verzím, které jsou se sladidly. Ty však často najdeme i v kombinaci s cukrem.

Na to, jak zdravá jednotlivá sladidla jsou, se podíval Jan Tuna z pořadu A DOST! Rozhodně se nebudete stačit divit, co vše nám výrobci servírují především v nápojích.

Zajímavý příklad je především fruktózo-glukózový sirup, který se začal používat v nápojích místo klasického cukru. Pro výrobce je to levnější varianta a ohání se tím, že se používá i zemi původu nápoje, typicky USA. Jenže třeba v Německu používají stále klasický cukr. Proč má východ Evropy horší složení?