Jáhly: Mocný pomocník při hubnutí

Nejprve si zkusme přiblížit, co to vlastně jáhly jsou. Jednoduše řečeno jde o loupaná semena prosa. Surovina vypadá jako žluté drobné kuličky o průměru asi 1 mm. Jáhly patří odjakživa mezi stálice zdravé výživy, neboť mají vysokou nutriční hodnotu. Jáhly obsahují draslík, hořčík, měď, železo, fosfor, zinek a také vlákninu. Pokud se snažíte zhubnout, pak by jáhly rozhodně neměly chybět ve vašem jídelníčku. Navíc užití jáhel v kuchyni je skutečně velice pestré, můžete si je uvařit jak na sladko, tak i ve slané podobě podle své chuti.

Důležitou roli si jáhly udržely až do 16. století. Od té doby začal jejich význam postupně upadat, neboť se v Evropě začala pěstovat rýže. Ovšem je to škoda, neboť jáhly jsou skutečně velice hodnotná a chutná potravina.

Příprava jáhel v kuchyni

Vlastní příprava tohoto pokrmu není nijak složitá. Nejprve je třeba je přebrat a také propláchnout pod tekoucí vodou. Mezitím do hrnce vlijeme vodu a přivedeme k varu. Horkou vodou jáhly důkladně spaříme a tento proces opakujte ještě vícekrát, neboť je potřeba docílit toho, aby se jáhly zbavily své nahořklé a trochu trpké chuti. Tu lze odstranit pouze důkladným proplachováním ve vařící vodě. Takto propláchnuté jáhly vaříme v osolené vodě alespoň 15 minut.

Hubneme s jáhly

Pokud se snažíte zhubnout, pak vězte, že jáhly jsou skutečně skvělým doplňkem zdravého jídelníčku v boji proti nadváze. Jáhly a hubnutí jdou ruku v ruce, neboť snižují glykemický index potravin tím, že zpomalují vstřebávání glykogenu v našem těle. Jáhly také mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují hodně vlákniny, tudíž rychle zaplní žaludek a zasytí na dlouhou dobu.

Další předností je, že neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i ti, kteří mají bezlepkovou dietu. Když chcete změnit svou životosprávu a začít žít zdravěji, tudíž také dosáhnout ideální hmotnosti, vyzkoušejte jáhly, ze kterých lze připravit mnoho vynikajících jídel, která zasytí, a nepřiberete po nich.

Napsat komentář