9 důvodů, proč byste neměli pít limonády. Ani dietní!

Patříte mezi ty, kteří když mají žízeň, tak nejčastěji šahají po lahvi nějaké slazené limonády? Procento lidí, kteří denně pijí limonády se neustále zvětšuje a stejně tak průměr vypitých litrů za den. Možná však vůbec netušíte, jak moc škodlivé je pití sladkých nápojů.

Máme pro vás hned 9 důvodů, proč přestat pít limonády! Nejhorší na tom ovšem je, že vědci tyto poznatky publikují stále dokola, stále více studií potvrzuje, že časté pití limonád a to i těch dietních je zdraví škodlívé, ale lidé je neustále kupují a někteří dokonce odmítají pít obyčejnou vodu.

Jak slazené limonády ovlivňují naše tělo

Pojďme se podívat, jak ovlivňuje už jen pár loků limonády naše tělo. A co teprve, když své tělo tomuto vlivu vystavujete dlouhodobě.

  1. Astma
    Benzoan sodný, který najdeme v mnoha limonádách, se používá jako konzervant. Jedním z vedlejších účinků této látky jsou vyrážky, ekzém a dokonce i astma. A právě astma je jedním ze závažných onemocnění, které se obtížně léčí, je nepříjemné, ale také může být smrtelné.
  2. Ztráta zubní skloviny
    Cukr a kyseliny ve slazených nápojích nemilosrdně útočí na zubní sklovinu. Rozpouští jí a vytváří ideální prostředí pro bakterie způsobující zubní kaz. Za nedlouho můžete o zub klidně i přijít, ale ani velké množství plomb a bolesti nejsou ničím příjemným.
  3. Srdeční onemocnění
    Fruktózový syrup, který je často používán jako náhražka klasického cukru je podezřelý z toho, že zvyšuje riziko vzniku metabolického syndromu, který se spojuje s cukrovkou a srdečním onemocněním.
  4. Problémy s ledvinami
    Limonády obsahují často velké množství kyseliny fosforečné,  která je spojována se vznikem ledvinových kamenů a dalších problémů s ledvinami. Riziko se zvyšuje, pokud máte nadváhu.
  5. Přespříliš cukru
    Po 20 minutách po vypití sladké limonády se krevní cukr značně zvýší a to znamená, že tělo začně produkovat insulin. Játra reagují tak, že veškerý cukr přeměňují na tuk.Po 40 minutách se kompletně vstřebá případný kofein, rozšiřují se zornice a zvyšuje se tlak. Játra uvolňují do krve více cukru. Adenosinové receptory v mozku jsou blokovány, aby nebyl cítit pocit únavy.

    O dalších 5 minut později tělo vypouští dopamin, který stimuluje v mozku centra, která navazují pocit spokojenosti. Je to stejná reakce, která dochází při užívání heroinu…

  6. Obezita
    Že jste hubení a nadváha se vás netýká? Kdeže, vztah mezi slazenými limonádymi a tělesnou hmotností je natolik velký, že odborníci tvrdí, že s každou vypitou limonádou se riziko vniku obezity zvyšuje 1,6 krát! A i když na oblých tvarech není nic špatného, přináší to s sebou i závažné zdravotní rizika.
  7. Reprodukční ústrojí
    Limonády jsou často balené v plastových lahvích, které obsahují BPA. Bifenol A je karcinogenní látka, která má také neblahý vliv na endokrinní systém a reprodukční orgány. Podle dostupných informací 99 % plastových lahví obsahuje BPA.
  8. Osteoporóza
    Dalším nežádoucím účinkem kyseliny fosforečné je, že při nadměrné konzumaci způsobuje řídnutí kostí. Je to způsobeno tím, že fosfor při vylučování z těla bere i vápník. To může vést až k osteoporóze, která více ohrožuje ženy než muže.
  9. Cukrovka
    Podle výzkumů se při pití limonád zvyšuje riziko vzniku cukrovky druhého typu až o 80 %.

Ani dietní limonády nejsou řešení

O tom, že časté pití přeslazených nápojů škodí sice mnoho lidí ví, ale jejich řešení je „z bláta do louže“. Často totiž pouze přejdou na tzv. dietní nápoje. To ovšem není výhra, možná v některých ohledech je to ještě horší!

Rozdíl je totiž v tom, že místo cukru jsou takové nápoje napumpované sladidly. O jejich škodlivosti si můžete přečíst všude možně. Někdo tvrdí, že zabíjí a způsobují rakovinu, výrobci a úřady zas, že jsou zdraví neškodné. Už samotné riziko je dost velké.

Důležité ovšem je, že pokud si myslíte, že po dietní kole nepřiberete, naopak dokonce zhubnete, tak jste úplně vedle. Po dietních nápojích se totiž tloustne. Je to paradox, ale je to tak. Sladidla totiž tělo zmatou a stejně jako u cukru se vyplaví inzulín, protože organismus očekává cukr, ten ale nepřichází. Vaše tělo ho ovšem chce, takže se dostaví pocit hladu. Sníte toho pravděpdobně více, než by bylo třeba. Umělá sladidla zkrátka narušují tělu přirozený příjem kalorií.

Určitě jsou to jen pověry

Tím se můžete uklidňovat, ale tyto děsivé závěry pochází z vědeckých studií a lékaři je potvrzují. Když si jednou za čas dáte skleničku, tak vás to jistě nazebije, ale jsou lidé, kteří nepijí nic jiného. Rizika můžete výrazně snížit větší konzumací obyčejné vody a čajů (neslazených samozřejmě).

A pokud si myslíte, že se vědci pletou, tak si prostě vyzkoušejte jeden ze známých experimentů, kdy do koly dáte například vajíčko nebo kuřecí kost. Nechto ho tam a průběžně se dívejte co se děje. Například skořápka vajíčka se poměrně rychle odvápní. A teď si představte, že přesně toto se děje s vašimi zuby!

Napsat komentář